3. Piha (1932-1973)

1938

Paavo, 31-vuotias maalari.
Salli, 26-vuotias kauppa-apulainen.

Lapset:

Hannu, 2-vuotias.
Tuula, 2 kk.

Viereisessä korttelissa asuva Sallin äiti hoitaa lapsia vanhempien ollessa töissä ja myös joskus iltaisin.

Amurissa oli 1930-luvun puolivälissä 8 ruokatavarakauppaa, 5 sekatavarakauppaa, 4 siirtomaatavarakauppaa, 1 kello- ja kultasepänliike, 1 huonekalukauppa sekä 1 kirja- ja paperikauppa.

1946

Matti, 40-vuotias kirvesmies ja talonomistaja.
Aila, 39-vuotias, Ailalla on paperi- ja lyhyttavarakauppa samassa talossa.

Lapset:

Heikki, 12-vuotias oppikoululainen.
Mirja, 10-vuotias kansakoululainen.
Marjatta, 6 kk.

Vuokralainen:

Arvo, 20-vuotias Teknillisessä opistossa opiskeleva Ailan pikkuserkku, joka on kotoisin Vesilahdelta.

Sodan jälkeen vuonna 1946 Suomessa oli pula pahimmillaan. Kansa eli kortilla. Pulaa oli raaka-aineista, elintarvikkeista, kankaista jne. Paperista ei ollut pulaa, ja korviketeollisuuden tuotteet pyrkivät tyydyttämään suurinta kysyntää.

Talonomistajat olivat vuokralaisia varakkaampia. Varakkuudesta kertoo mm. se, että talonomistajan asunto käsitti yleensä 3-4 huonetta. Asunto oli myös usein paremmin varustettu kuin vuokralaisten kamarit, esimerkiksi sisä-WC:llä ja koristeellisilla kaakeliuuneilla kuten tässä rakennuksessa.

1946

Kamari: Kamarin tavarat on hankittu jo ennen sotaa. Seinällä on Ailan 1930-luvulla ompelema ryijy ja sitä vastapäätä hyvin suosittu taulu “taistelevat metsot”. Kirjakaapin päällä on rintamapuhdetöitä ja kirjoituslipaston avoimella klaffilla ostokortteja ja talonkirja.

Lastenhuone: Mirja, 10-vuotias kansakoululainen kerää virvoitusjuomapullojen etikettejä. Heikin tinasotamiehet ovat ikkunalaudalla kreppipaperiverhojen edessä. Heikin sängyllä ovat aivan uudet golffarit, jotka äiti ja isä ovat hankkineet mustasta pörssistä perheen oppikoululaiselle. Mirjan sängyn takana on paperikankainen seinävaate.

Opiskelijan vuokrakamari: Arvon huoneen tavaroista suurin osa on pula-ajan tuotteita. Matto on paperia, samoin tuolit, verhot, seinävaate ja lakanat. Arvon salkku, lippalakki ja kengät ovat nekin paperia. Opiskelun ohella Arvo harrastaa urheilua. Toivottuja vieraita ovat Arvon isä ja äiti, jotka tuovat Vesilahdelta kaivattuja elintarvikkeita. Heidän yöpymistään varten on huoneen nurkassa pukkisänky.

 

Pula-ajan paperi- ja lyhyttavarakauppa

Kaupan myyntiartikkelit ovat suurimmalta osaltaan korviketuotteita esim. paperipöytäliinoja ja paperikankaisia lippalakkeja.

1968

Sulo, 55-vuotias metallimies.
Helmi, 51-vuotias konttorisiivooja.

Sulo ja Helmi ovat hankkineet joitakin uusia huonekaluja lasten muutettua pois kotoa. He odottavat uutta asuntoa Peltolammilta.

Vuonna 1965 vahvistettiin Amurin alueelle uusi asemakaava. Puutalojen tilalle ruvettiin rakentamaan kerrostaloja.

1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa rakennettiin mm. Kaukajärven, Peltolammin, Multisillan ja Lentävänniemen lähiökaupunginosat. Hervantaan muuttivat ensimmäiset asukkaat vuonna 1973.